Blog Detail

Waar zijn de kleine windmolens gebleven ?

11 apr 18
Johan Antonissen
No Comments

Enkele jaren geleden waren er 2 kleine windmolens:
Windchallange (Yes!delft spinoff, hollandse trots)
– Vetar (of andere, kleine windturbines met een ring er omheen om ‘vortex shedding’ tegen te gaan)

Zeker de Vetar turbines zag je erg veel bij bedrijven vroeger. Echter de laatste tijd zie je dit nauwelijks meer! Hoe komt dit?

Ten eerste hebben kleine windturbines een probleem: De hoeveelheid energie dat de turbine opneemt steigt exponentieel (kwadratisch) met het effectieve oppervlak dat de turbinebladen bestreiken. Een 2x zo grote diameter levert dus meer dan 4x zoveel energie! Hierdoor wordt het natuurlijk steeds interessanter om een groter effectief oppervlak van de windmolen te hebben, en daarom worden ze steeds groter.Daarnaast speelt er nog een tweede feit mee; hoe hoger de turbine is geplaatst hoe harder het waait, je wilt dus ook je turbine zo hoog mogelijk plaatsen. Je begrijpt het al, kleine turbines staan nooit hoog, en hebben dus veel lagere energie opbrengst. Natuurkundig gezien is het dus helemaal niet interessant om kleine windturbines te gebruiken. Voor kleine ruimtens zijn zonnepanelen veel interessanter, hier geldt namelijk: 2x de oppervlakte van het paneel is 2x de opbrengst, en de hoogte van het paneel maakt niets uit (tenzij je ze boven de wolken plaatst maar dat is alleen weg gelegd voor NASA, EASA en natuurlijk SpaceX).

Er is trouwens nog een tweede punt waarom je de Vetar turbine vroeger wel zag en nu niet meer. Er is hiermee op grote schaal fraude gepleegd. Er is behoorlijk gesjoemeld met de winsten in efficientie van de ‘ring’ om de turbine van de Vetar, de opbrengsten waren veel hoger beschreven als dat het daadwerkelijk is. Het is een beetje te vergelijken met het diesel schandaal van Volkswagen. Toen er naar buiten kwam dat de voordelen van de ring om de turbine veel kleiner waren dan was opgegeven, zijn alle bedrijven die dit type windturbinen verkochten failliet gegaan.

Nu bestaat dus alleen nog de windchallenge, een heel leuke turbine uit Delft, deze kost tussen de 2000 en 3000 euro, helaas zijn de opbrengsten per vierkante meter lager dan dat van een zonnepaneel, dus is het voor particulieren logischer om zonnepanelen aan te schaffen.

Maargoed, dat neemt niet weg dat windturbines natuurlijk hartstikke cool zijn!

The following two tabs change content below.

Johan Antonissen

Laatste berichten van Johan Antonissen (toon alles)

Leave A Comment