Blog Detail

Qurrent neemt vier windmolens in gebruik

28 jan 16
Ted Konings
No Comments

hellegat2

Nederland krijgt 41,7 Mwh extra groene stroom door windpark Hellegatsplein. Qurrent, de grootste energiecoöperatie van Nederland, geeft haar leden hiermee hun eerste eigen windpark. De vier turbines, type ECO 100, zijn vandaag officieel in gebruik genomen onder toezicht van de leden en andere belangstellenden. De nieuwe windmolens wekken genoeg groene stroom op om achtduizend woningen een jaar lang van stroom te voorzien. En, ook belangrijk, de molens zorgen dat er zevenduizend ton kooldioxide minder per jaar in de lucht terecht komt.

Het windpark levert niet alleen 41,7 Mwh extra groene stroom aan Nederland, het park is ook in handen van de inmiddels ruim zestigduizend leden. Het enthousiasme voor windenergie is groot want al zevenduizend klanten hebben een Windtegoed (een participatie in de molens). De meeste klanten nemen zeven tegoeden – genoeg voor hun eigen stroomvoorziening.

Nog geen twee jaar geleden kwam Qurrent als nieuwe energieleverancier op de markt. Met als doel de energietransitie te versnellen en vaart te maken met echt groene stroom. Begin 2015 hadden tienduizend klanten zich aangesloten, nu dus zes keer zo veel. Qurrent stimuleert de klanten zelf op te wekken wat zij verbruiken. Dit kan nu ook via het windpark. Daarnaast kunnen klanten ook meedoen aan zonprojecten en collectieve inkoopacties.

Qurrent werd onlangs voor de tweede keer op rij door de Consumentenbond en Greenpeace uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland. Alle klanten van Qurrent zijn ook leden van de coöperatie. De winst wordt opnieuw geïnvesteerd in duurzame projecten, zoals extra windmolens of zonneparken. Geld verdwijnt dus niet in zakken van aandeelhouders maar blijft van de leden in Nederland en wordt geïnvesteerd in energiebesparing en opwek van meer groene stroom. Daarmee is de cirkel rond.

The following two tabs change content below.
Ted Konings is journalist en brengt bij SEC zijn kennis en ervaring in op het gebied van communicatie. Behalve technologisch op orde en financieel haalbaar, moeten projecten van SEC ook op een goede manier voor het voetlicht gebracht worden, willen ze op draagvlak binnen de Schiedamse bevolking kunnen rekenen.

Leave A Comment