Blog Detail

Kafka in Schiedam

16 nov 16
Herman Gels
, , ,
No Comments

Op 10 oktober 2016 was ik te gast op de dag van de Duurzaamheid in de St Jan te Schiedam. Een thuiswedstrijd voor mij want ik woon er om de hoek. Samen met Ivonne Bulthuis van Platform31 mocht ik daar een workshop geven aan lokale onderwijsvertegenwoordigers (bestuurders, directeuren, leraren, ouders en ambtenaren) over hoe schoolgebouwen duurzamer en comfortabeler gemaakt kunnen worden terwijl tegelijkertijd geld te verdienen is!

De bijeenkomst was georganiseerd door de Gemeente Schiedam, samen met Energiek Schiedam en GroenLinks. Allemaal trotse vertegenwoordigers van de Duurzaamheidsambities in Schiedam. Het resultaat was vol belofte en energie voor de toekomst……

De volgende dag echter meldt de gemeente Schiedam dat er geen zonnepanelen mogen op Hoogstraat 155! het pand heeft te maken met de regels van een beschermd stadsgezicht. Volgens die regels zouden er geen zonnepanelen op het pand mogen omdat het de toeristen af zou schrikken, die vanaf de Lange Haven een foto of filmpje maken van het stadcentrum……

Afgelopen zomer hebben heb ik een pand gekocht aan de Hoogstraat 155 in Schiedam. Dit gebouw beoogt accommodatie te bieden aan eenieder, die een iets wil betekenen om het gebied van een duurzame, participatieve samenleving. Zo biedt de ruimte onderkomen aan het Schiedams Energie Collectief, Tule training, de Stichting Ontroerend Goed (io) en 010Housing,

Daarnaast is het pand zelf in permanente staat van verandering, waarin  duurzame en participatieve initiatieven de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Zo speelt het pand een rol bij loopbaancoaching voor vluchtelingen,  praktijkopdrachten voor leerlingen van het LMC PRO te Rotterdam, trainingen,  een 3D printing lab voor biobased raamkozijnen, maar ook een ruimte voor Mindfulness en Reiki. Kortom: “Een levend lab voor nieuwe richtingen”.

Sinds deze week heeft Sinterklaas bezit genomen van de etalages!

Afbeelding 1: Leerlingen LMC PRO zijn er klaar voor 

Afbeelding 1: Leerlingen LMC PRO zijn er klaar voor

Het pand heeft de potentie om op termijn energieneutraal te worden of zelfs nul op de meter. Dit vooral ook als bewijs dat oude historische panden en lege winkelstraten een nieuw leven kunnen krijgen als duurzame en toekomstbestendige huisvesting met een eigentijdse dynamiek.

Welnu Duurzameenergiematch heeft zich verplaatst in de filmende toerist op Lange Haven en Hoogstraat en vraagt zich in alle redelijkheid af of de bezoeker nu weggejaagd wordt of juist komt als gevolg van de bruisende activiteiten in en rond het pand op Hoogstraat 155. Bekijk het filmpje! Wat is uw mening? Laat het weten via twitter: #Zonophoogstraat155

Herman Gels (Voorzitter Schiedams Energie Collectief)

Reactie van R. Tromp op Kafka in Schiedam

Ik denk dat het hier gaat om het door Franz Kafka in 1925 geschreven boek Der Prozess. En ik vraag mij af waarom er geprobeerd is een vergelijking te maken met Schiedamse situaties. In boek en film komt hoofdfiguur K. (mooie rol van Anthony Perkins) door eigenwijs gedrag in de problemen en wordt uiteindelijk vermoord. En helemaal niet wreed ofzo, lees maar na. Nou, ik zie het verband niet, zwaar overdreven die vergelijking.

En dan die zonnepanelen. Ben ik een groot voorstander van. Maar dan verplicht en op ELK zichtbaar dak want dat helpt kennelijk om toeristen te weren. En er zijn nu al een beetje heel veel toeristen. Zelf zou ik ze graag gelijk bij het betreden van onze binnenstad net als pluimvee ophokken want ik zie de voordelen voor ons niet zo. We moeten allemaal onze eigen parels opduiken en vanwege die massa toeristen kunnen de Schiedammers volgend jaar toch echt niet allemaal met lichtmetalen velgen rijden.

Dit nadeel hep geen voordeel.

Wel grappig, Amsterdam doet heel veel moeite om toeristen te weren en wij weten de oplossing…..

Maar, los van de toeristenbestrijding, vind ik die panelen natuurlijk flauwe kul. Een algeheel verbod is dan ook op z’n plaats want anders ontstaat er wildgroei en moeten ambtenaren steeds de stad in en op trapjes klimmen om te kijken of dat geweldige stadsgezicht niet wordt verstoord.

Er is trouwens de komende 100 jaar nog voldoende voorraad steenkool en gas voor de beschaafde wereld en bovendien is de hoeveelheid schaliegas onuitputtelijk en heeft een en ander niets te maken met de zo gevreesde opwarming van de aarde.

En dit is niet zomaar een bewering, nee, dit verklaarde de zojuist gekozen president van de Verenigde Staten van Amerika. Dus niet de zomaar iemand en echt niet de eerste de beste……..

R. Tromp

Leave A Comment