Blog Detail

Gastbijdrage: Verhuizen in je eigen huis

27 dec 16
Verschillende Schrijvers
, ,
No Comments

Op zaterdag 26 november legden raadslid Katinka de Rover en bestuurslid Guido Antunes samen met andere raadsleden, twee wethouders en Woonplus een werkbezoek af bij ‘Growing Green’ in Delft.
Dit initiatief is een samenwerking van o.a. Smits Vastgoedzorg, Verweij Houttechniek en anderen om bestaande woningen om te bouwen naar investeringsvriendelijke en toekomstbestendige woningen.

Als je in Delft aankomt bij de woning die wij gingen bekijken, viel aan de buitenkant gelijk al wat op. Je komt aan in een wijk met veel rijtjeswoningen en aan de randen een aantal galerijflats. Bij het object met gestapelde bouw dat wij gingen bekijken, zag je van de buitenkant een hele opvallende, modern vormgegeven ‘bak’ hangen. In eerste instantie hadden wij geen idee wat dit was. Het bleek de turbine te zijn van de warmtepomp en het luchttoevoersysteem.

Vervolgens gingen wij met het gezelschap de woning in en het eerste wat daarbij opviel, was dat het een typische jaren ‘60 galerijwoning betrof. Met een erg lage entree, zo merkte Guido (met zijn 1m90) meteen op. Het verlaagde plafond was nodig om de buizen en kabels van alle installaties netjes weg te kunnen werken. Het klimaat in de woning was aangenaam, misschien zelfs wel goed warm te noemen. Of dat nu kwam door de goede isolatie of doordat wij opeens met 25 man in een woning stonden, laat ik in het midden. Met mooie en goede kozijnen van duurzaam hout, speciale verf op de wanden die CO2 opnemen en tal van andere opmerkelijkheden was duidelijk dat de woning de komende 50 jaar weer mee kan.

De gehanteerde aanpak van een woning kan op zichzelf staan, maar ook een heel complex kan aangepakt worden. Terwijl de bewoner in de woning kan blijven wonen. Alle werkzaamheden bij elkaar – van de aanleg van de warmtepomp, vervangen van de gevelisolatie, het aanbrengen van meetapparatuur, aanpakken van keuken, badkamer en het verven van de woning – kosten gemiddeld vijf werkdagen. Omdat er altijd onverwachte dingen kunnen opduiken wordt er voor de zekerheid tien werkdagen aangehouden. Zijn de werkzaamheden afgerond, dan kun je je gasaansluiting afsluiten en heb je een woning die weer toekomstbestendig is. Volgens Guido Antunes verhuis je eigenlijk in je eigen huis: je gaat van een niet-duurzaam naar een duurzaam huis.

Dan de financiële kant van de door ons bezochte modelwoning. De kosten bedragen tussen de € 35.000 en € 60.000,- per woning. De investeringen leveren gemiddeld per maand € 100,- aan energiebesparing op. Een simpel rekensommetje leert dat het om een lange terugverdientijd gaat waardoor je misschien niet je volledige investering terugverdient binnen de 50 jaar dat de woning weer mee kan. Maar de verwachting is dat de prijzen van de toegepaste producten over een aantal jaar lager zullen zijn en dat er mogelijk zelfs op de investering verdiend kan gaan worden. Daarbij komt dat je de maatschappelijke baten niet uit het oog mag verliezen. Een duurzamere woning met veel meer wooncomfort voor de bewoner.

Naast de financiële kant is er nog een vergunningtechnische kant: gemeenten moeten meer meebewegen met dit soort nieuwe initiatieven, want het is nu nog een hele kunst de benodigde vergunning rond te krijgen.

Over het initiatief dat wij bezochten, ben ik alles bij elkaar genomen ‘kritisch positief’. Ik vind het geweldig om te zien dat er in het sociale huursegment nu eindelijk ook wordt nagedacht over verduurzaming van woningen en hoe dat mogelijk gemaakt kan worden. Voornamelijk het afsluiten van het gas vind ik een geweldige stap. Alleen jammer dat niet nog een stap verder is gedacht. Het moet toch haalbaar zijn om in gestapelde bouw tot ‘nul-op-de-meter’ woningen te komen?

Wat mij betreft moeten het project ‘Growing Green’ en vergelijkbare initiatieven een rol gaan spelen in de problematiek rond het tekort aan sociale huurwoningen. Minder sloop en juist meer grootschalige renovatie naar duurzame woningen – dat is waar we naar toe moeten. Renovatie in plaats van sloop zoals bij ‘Growing Green’ kan een voorbeeld voor Woonplus zijn. En voor onze ambtenaren.

Het bezoek was inspirerend. Laten wij ons met elkaar in gaan zetten voor een nieuwe, duurzame aanpak van de bestaande sociale woningvoorraad!

Mocht je nu meer informatie willen over dit project? Dan kan je naar www.growinggreen.nl, je richten tot Guido Antunes (via groenlinksschiedam@gmail.com) of tot mij (katinka.de.rover@hotmail.com).

Bericht met toestemming overgenomen van GroenLinks Schiedam.

The following two tabs change content below.

Verschillende Schrijvers

Laatste berichten van Verschillende Schrijvers (toon alles)

Leave A Comment