Blog Detail

Energiecoöperatie gaat stroom leveren aan multinationals

15 okt 16
krispijn
, , ,
No Comments

AkzoNobel, DSM, Google en Philips gaan voor een periode van vijftien jaar stroom inkopen die wordt opgewekt door Windpark Krammer. Dit is een nog te bouwen windpark van twee coöperaties met in totaal 4000 leden in de provincie Zeeland en het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Door de 15-jarige stroomcontracten, die kunnen worden verlengd, nemen de vier multinationale ondernemingen rechtstreeks stroom af bij de bron, er komen geen traditionele energiebedrijven meer aan te pas. Dat hebben AkzoNobel, DSM, Google en Philips vrijdag gezamenlijk bekendgemaakt.

De vier ondernemingen gaan per jaar 350 miljoen kWh ofwel 350 gigawattuur afnemen van Windpark Krammer. De stroomhoeveelheid is goed voor de jaarlijkse stroomvoorziening van 100.000 huishoudens. Het grootste deel (ruim 95%) zal geleverd worden aan AkzoNobel, DSM, Google en Philps.

 

 

“Consumer-to-business”
Een unieke samenwerking. Windpark Krammer levert direct aan de eindgebruiker zonder tussenkomst van een energiebedrijf, letterlijk ‘consumer-to-business’. Tijmen Keesmaat, directeur Windpark Krammer, is trots op deze samenwerking. “Deze samenwerking zie ik als een nieuwe stap in de energietransitie en ik ben blij dat wij zo’n belangrijke rol in het nieuwe energielandschap kunnen spelen.”

Financiële participatie
Tijdens het ledenfeest werd ook bekend dat naast de leden van Zeeuwind en Deltawind, ook de regio financieel kan participeren in het windpark. Ons DE Fonds organiseert die financiële participatie.

Over Windpark Krammer
Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De ruim 4000 leden van de lokale coöperaties Zeeuwind en Deltawind sloegen de handen in één voor de ontwikkeling. De 34 turbines met een gezamenlijk vermogen van 102 MW worden op en rond de Krammersluizen gebouwd. De regio wordt betrokken bij de bouw en het park. De bouw is dit najaar gestart en het is de bedoeling dat het park in 2019 operationeel is.

Wind op Vijfsluizen

Het Schiedams Energie Collectief werkt aan Wind op Vijfsluizen. Dit is met 3 MW een stuk kleiner dan Windpark Krammer, maar staat ook open voor samenwerking met bedrijven en omwonenden.

Bron: Nu.nl en Persbericht Windpark Krammer.

 

The following two tabs change content below.

krispijn

Manager Production & Projects op EBUSCO
Ik ben penningmeester van Energiek Schiedam. Ik woon met mijn vrouw en 2 dochters in Schiedam Noord, waar we op jaarbasis evenveel elektriciteit opwekken als we verbruiken en bezig zijn ons huis stapsgewijs van gas af te halen. Ik ben al van jongs af aan bezig met milieu en duurzame economie en en schrijf hierover op mijn eigen blog en voor Sargasso. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij de gemeente Woerden.

Leave A Comment