Blog Detail

B&W akkoord met zonnedak

19 jan 16
Ted Konings
2 comments

Er komen zonnepanelen op het dak van het Wennekerpand. Burgemeester en wethouders van Schiedam hebben besloten het dak van het cultuurverzamelgebouw hiervoor beschikbaar te stellen.

Het Schiedams Energie Collectief (SEC) heeft geruime tijd gewerkt aan het realiseren van het zonnedak. De zonne-energie-installatie wordt formeel ondergebracht in een nieuw bedrijf, Zonnedak Wennekerpand. Het Wennekerpand is eigendom van de gemeente; Schiedam verhuurt het dak aan het nieuwe bedrijf voor één euro per te plaatsen paneel.

“Dit burgerinitiatief past binnen het thema burgerkracht”, aldus het college. “De gemeente steunt duurzame initiatieven vanuit de bevolking en versterkt het duurzame profiel van Schiedam. Sinds het laatste klimaatakkoord van Parijs wordt er steeds meer van gemeenten verwacht. Het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke daken is onderdeel daarvan”, aldus B&W in een schrijven aan de raad.

Deze wordt geïnformeerd omdat het college met de huurprijs afwijkt van het beleid inzake gemeentelijk vastgoed dat zegt dat de huur kostprijsdekkend moet zijn, aldus de brief. Vanwege het belang van duurzaamheid is dat hier verantwoord, aldus het college. De huur geldt voor 25 jaar.

Er is nog één mits: dat de constructie van het dak de plaatsing van de panelen, enkele honderden in totaal, kan dragen. “Op zeer korte termijn krijgen wij daar uitsluitsel over”, aldus B&W.

 

The following two tabs change content below.
Ted Konings is journalist en brengt bij SEC zijn kennis en ervaring in op het gebied van communicatie. Behalve technologisch op orde en financieel haalbaar, moeten projecten van SEC ook op een goede manier voor het voetlicht gebracht worden, willen ze op draagvlak binnen de Schiedamse bevolking kunnen rekenen.

2 Comments

  1. Hans Hockx januari 20, 2016 at 7:00 am Reply

    Goed initiatief verdient navolging. Doe iets dergelijks bijvoorbeeld ook op het dak van het Stedelijk Gymnasium en andere scholen. Maak van Schiedam een echte zonnestad!

  2. ted konings januari 20, 2016 at 10:13 am Reply

    Dat is precies wat we van plan zijn heer Hockx, Hans! Alleen staat het gymnasium nog niet direct op ons netvlies. Dank voor de tip!

Leave A Comment