Blog Detail

SEC-ers zetten – één dag – deuren open

25 nov 14
Ted Konings
, , ,
No Comments

duurzame_huizenroute

De duurzame huizenroute in Schiedam trok flink wat geïnteresseerden in de manier waarop twee SEC-bestuurders hun huizen energiezuinig bewonen. Op 25 oktober stelden Krispijn Beek en Huib Sneep hun huizen in Schiedam-Noord en Schiedam-Zuid open voor wie maar iets wilde opsteken over duurzaam wonen.

Huib Sneep ontving een vijftal bezoekers in zijn huis aan de Tuinlaan. Het grote, monumentale herenhuis uit 1780 lijkt op het eerste oog niet het meest eenvoudige pand om met een laag energieverbruik te bewonen. Toch is Sneep en zijn gezin erin geslaagd de energiekosten tot zo’n 100 euro per maand terug te dringen. Dit dankzij isolatie van de kruipruimte onder het huis, groene gevels die warmte binnenhouden en het gebruik van houtkachels. Vooral bewust omgaan met energie maakt volgens Sneep het verschil. Eerder een trui aantrekken, deuren sluiten en alleen ruimtes verwarmen die gebruikt worden zijn hier praktische voorbeelden van.

We hebben bewust een boiler aangeschaft die we pas ’s avonds aanzetten om de volgende ochtend te kunnen douchen.

IMG_3934

Huis familie Beek

De bezoekers van zijn huis waren in veel van deze stappen geïnteresseerd; Sneep gaat er vanuit dat hij hen op ideeën heeft gebracht die zullen worden overgenomen.

Ook Krispijn Beek trok ‘kijkers’ in zijn huis, vier in totaal. Het huis van de familie Beek kent zonnepanelen en een zonneboiler, dak-, vloer- en spouwmuur zijn geïsoleerd, een deel van het dubbelglas is vervangen door HR++-glas. De energierekening van de familie Beek, twee volwassenen en twee kleine kinderen, telt op tot zo’n 70 euro per maand.

Over de Nationale Duurzame Huizenroute

De Nationale Duurzame Huizenroute hoopt de verschillende bestaande initiatieven op het gebied van duurzaamheid en wonen één keer per jaar samen te binden. Of iemand in een passiefhuis of energieneutraal huis woont of bewust voor een aantal kleine duurzame aanpassingen heeft gekozen; iedereen kan meedoen. De Nationale Duurzame Huizenroute kiest bewust voor een laagdrempelig event met veel aanmeldingen van huizen, zodat er mensen een bezoek kunnen brengen aan een duurzaam huis in hun buurt.

In totaal deden er dit jaar een kleine 400 huizen mee, waarvan 8 in Schiedam.

The following two tabs change content below.
Ted Konings is journalist en brengt bij SEC zijn kennis en ervaring in op het gebied van communicatie. Behalve technologisch op orde en financieel haalbaar, moeten projecten van SEC ook op een goede manier voor het voetlicht gebracht worden, willen ze op draagvlak binnen de Schiedamse bevolking kunnen rekenen.

Leave A Comment