Onze missie luidt:

Energiek Schiedam werkt aan een energieneutraal Schiedam in 2030, via besparing en duurzame energieopwekking


Energiek Schiedam sluit zich hiermee aan bij de doelstellingen van de gemeente Schiedam en het klimaatakkoord dat de Nederlandse overheid tekende. We willen dit bereiken door het mobiliseren van Schiedammers, samenwerken met de gemeente en het zelf initiëren van projecten – voor en door leden.

Voor en door leden

Als Schiedammers kunnen maken, dan kunnen we ook onze stad groen maken! Als lid van Energiek Schiedam werk je samen aan een duurzame stad. Voor jezelf, voor andere Schiedammers en voor je kinderen en kleinkinderen. Maak gebruik van de kennis en het netwerk van de coöperatie om dat voor elkaar te krijgen. Schiedam is een fijne stad, groot genoeg om expertise op bijna elk vlak in huis te hebben, en klein genoeg om elkaar te kunnen vinden waar nodig.

Informeren en inspireren… mobiliseren Schiedammers

Welk apparaat in mijn huis verbruikt de meeste stroom? Hoe koop ik zonnepanelen? Waar verdwijnt warmte uit mijn huis? Samen met energie-experts beantwoorden we deze vragen en meer. Daarnaast stellen we simpele oplossingen voor die al een boel schelen in de energierekening. Zo wordt energie besparen en opwekken makkelijk. 

Samenwerken met gemeente

Om effectief te zijn wil Energiek Schiedam goede partners kiezen. De gemeente Schiedam voorop. De stad heeft afgelopen jaar een nieuw duurzaamheidsbeleid omarmd dat er veelbelovend uitziet. Nu nog de uitvoering: Energiek Schiedam wil zowel dienen als sparringpartner voor bestuurders en ambtenaren, als geheugen en geweten als de aandacht voor duurzaamheid verslapt. Een mooi voorbeeld van een vruchtbare samenwerking is de Duurzame Diner dat we vorig jaar samen organiseerden tijdens de Dag van de Duurzaamheid.

Initiëren van projecten

Als lid van Energiek Schiedam kun je zelf projecten opstarten en ontwikkelen. Bijvoorbeeld als je een goed idee hebt op het gebied van alternatieven voor gas, energiebesparing of energieopwekking bij leden of ondernemers in Schiedam en draagvlak zoekt om dit tot realisatie te brengen. Het kan ook gaan over collectieve zonne-energieprojecten voor verenigingen van eigenaren of het uitwisselen van warmte tussen bedrijven en woningen. Als lid kun je ervoor kiezen een idee voor een project ter realisatie aan te bieden aan het Schiedams Energie Collectief. Maar ook zelf ontwikkelen met andere belanghebbenden is een goede optie.

Het verschil maken

Energiek Schiedam valt af te rekenen op de toekomst. Schiedam kan alleen een fijne plaats om te wonen en werken zijn, als de stad duurzaam is. Dat is onze overtuiging. Die willen we met kracht uitdragen; we willen Schiedammers in hun kracht zetten die stappen zetten naar een stad die kan functioneren zonder de natuurlijke leefomgeving of de reserves van de aarde uit te putten, die niet ten koste gaat van mensen ver weg en die geen voorschot neemt op toekomstige generaties. We geloven dat bewustwording en samenwerking daartoe de manieren zijn. En we sparen onszelf daarbij niet, door ons blijvend in te zetten voor duurzaam energiegebruik. We weten dat er geen andere manier is.


Volg ons

Over deze website

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.